valka

Válka. První pomoc pro vás.

Nikdo z nás to nechtěl. Někteří pozorovali napětí mezi oběma státy s narůstajícím neklidem, nicméně naše švejkovská česká povaha nás chránila v tom smyslu, že nějak bylo a nějak bude, konflikty vždy bývaly i budou a vždy se našlo nějaké řešení. O to větší šok byl, když Rusko doopravdy zaútočilo na Ukrajinu a 23.2.2022 změnilo dějiny světa. Válka. Zdánlivě daleko. Zdánlivě se nás tolik netýká. Nejsem politolog, a přestože mám na věci svůj názor, nechci jej tady psát, protože prostor pro něj ještě v budoucnu bude.

V prvé řadě vám chci totiž pomoci se s těžkou situací vyrovnat a nějak v ní fungovat. Každá špatná a zlá zpráva, včetně oznámení o smrtelné nemoci či válce, prochází několika stadii (ne)přijetí, když je sdělena. Prvotní šok vystřídá popření, agrese s obviňováním druhých a hledání viníka, fáze smlouvání (když něco udělám, bude to dobré …), následně smutku a úzkosti, až do konečného přijetí, smíření se. Těmito fázemi procházejí všichni, kdož jsou aktéry děje, kde se sděluje / stala nějaká zlá událost. Totéž se týká války.

Nezapomeňme prosím, že každý z účastníků této události může mít rychlost (ne)přijetí smutné zprávy jinou než my a že není špatně, že jde jeho vlastním tempem. Proto se můžeme nacházet ve zcela rozdílných fázích přijetí a můžeme si i velmi nerozumět v ten okamžik. Mysleme na to – nic není špatně a všichni potřebují svůj čas.

Oznámení o válce mě zastihlo doma, když jsem čerpala zasloužené pracovní volno po službách. A na rovinu – totálně položilo a ochromilo. Ve čtvrtek jsem nebyla schopna ničeho, jen sedět a plakat, v pátek to už bylo lepší, protože jsem se mohla aktivně zapojit do pomoci pro postiženou Ukrajinu, a to pomáhání mně samotné pomáhá vyrovnat se lépe se situací.

Rady pro vás:

1. Dejte sami sobě čas a ventilujte své pocity, úzkost, strach, bolest, lítost. Vykřičte je, vypište je na papír, sdělte nejbližším, a dejte průchod slzám – pomáhá to.

2. Mějte kolem sebe lidi, které máte rádi, mluvte s nimi co nejvíce, a dávejte jim najevo, ihned a opakovaně, jak moc je máte rádi a co pro vás znamenají. Nebojte se jim to říci, nebojte se je obejmout.

3. Choďte, je li to možné, na procházky do přírody, ideálně do lesa či k řece či vodní nádrži, a vnímejte harmonii a klid z přírody, pomůže Vám. Věříte li, obejměte a pohlaďte strom.

4. Věříte li, hledejte útěchu v Pánu Bohu.

5. Omezte sledování sociálních sítí a televize. Vyberte si jeden či dva důvěryhodné zdroje, kam se občas během dne podíváte, ale nezůstávejte na sítích připojeni neustále.

6. Žijte tady a teď. Vědomě prožívejte každičký okamžik dne a radujte se z něj – z dobré snídaně, z toho, jak svítí slunce, že jdete na procházku, že se vám daří ve vaší práci … z čehokoli.

7. Za laskavost vždy poděkujte jiným.

8. Buďte laskaví a shovívaví sami k sobě i k jiným. Přijměte je v jejich jinakosti a chovejte se tak, jak byste si přáli, aby se oni chovali k vám.

9. Věnujte se naplno tomu, co právě děláte, a směřujte myšlenky jen do té činnosti (v práci, při úklidu doma, atd.)

10. Pokud jste doma a trápí vás úzkost, uklízejte a přerovnávejte. Vygruntovaný byt a srovnané věci pomohou urovnat i vaše myšlenky.

11. Máte li děti či domácí mazlíčky, o to více než obvykle se jim věnujte. Pomohou vám pozitivnem, jaké v sobě mají.

12. Buďte Světlem pro ostatní.

13. Procházíte li akutní úzkostí, zkuste se minutu soustředit na váš dech – zhluboka na čtyři doby nadechujte a na čtyři pomalu vydechujte, sledujte, jak se vám pohybuje hrudník, jak z vás každým výdechem odchází stres.

14. Pokud vám to udělá radost, poslechněte si příjemnou hudbu či se podívejte na hezký film.

15. Dostatečně a kvalitně jezte a spěte.

16. Je li to možné, vyhýbejte se nadbytku alkoholu, cigaret a kávy.

17. Za to naopak sportujte a hýbejte se.

18. Máte li možnost, zapojte se do nějaké z aktivních skupin, které se snaží pomoci potřebným na Ukrajině.

19. Nemáte li takovou možnost, zapojte se do dění ve vašem nejbližším okolí – i tam se najdou ti, kteří vaši pomoc ocení (například senioři).

20. Mějte se rádi, oprostěte se od výčitek a přijměte sebe i život takový, jaký je.

21. A buďte za něj vděční.

22. Milujte. Láska je tou nejsilnější vibrací, která má jediná tu moc změnit svět.