muzska sila

Muž v síle

V předchozím blogu Příliš samostatná jsem popisovala situaci, kdy žena dosáhne v životě (profesním, soukromém, …) vyššího postavení a ohodnocení (včetně finančního), než její partner, a to, jak se s tím lze  vypořádat. Není li muž ve své síle, hrozí problémy.

Co ale je mužská síla? Jak jí dosáhnout?

Mnoho mužů, ale i žen, si myslí, že typickou známkou mužské síly je výše výdělku muže. To, kolik domů přinese peněz, a současně jaké má pracovní či společenské postavení a vliv. Naopak je zakořeněná mylná představa, že silná žena, superhrdinka, která umí zvládnout vše a se vším si sama poradí, žádnou pomoc nepotřebuje (protože je přece silná) a podporu muže už vůbec ne.

Přitom obojí není dobře. Jak to tedy je? Kdo je ten, který je v mužské síle?

Milí muži,

vaše síla pramení pomyslně z vašich svalů, které jsou důležité – na to, aby poskytovaly oporu, aby chránily, aby pečovaly, aby milovaly, aby budovaly, aby soupeřily. Ještě větší síla pramení z vaší mysli – je jí vaše sebedůvěra, rozvaha, klid, stabilita, neochvějnost, váš řád, smysl pro čest a spravedlnost, smysl pro dobro, vaše odvaha čelit rizikům i jít do neznámého, vaše vědomosti, dovednosti a zkušenosti, které vás posouvají dál. A ta úplně největší pramení z vašeho srdce – ano, z toho místa, které tak často skrýváte před světem i sebou samými, z místa, kde sídlí láska, oddanost, něha, touha i vášeň, laskavost a soucit. V emocích není slabost. Právě naopak. Dokážete li je dát, ukázat, nestáváte se slabými. Vyžaduje velké množství odvahy a víry dát je najevo. A to umí málokdo.

Jak se tedy chovat k ženě, aby pocítila vaší sílu a milovala vás?

1. Milujte jí. Celým svým srdcem a osobností. Neřešte proč a jak. Jen jí milujte a dávejte váš cit najevo.

2. Nemusíte jí pochopit. Od toho ona není. Byla stvořena pro vás, abyste jí zbožňovali.

3. Objímejte jí. Tak často, jak jen můžete. Ráno, v poledne i večer. Na dobrou noc a dobré ráno. Kdykoli se ona bude smát. Kdykoli bude plakat. A kdykoli se bude vztekat nebo na vás bude zlá. Proč? Protože ona pouze volá po vaší pozornosti a přítomnosti. Nic víc.

4. Objímejte jí zejména tehdy, je li úspěšnější a silnější než vy. Proč? Protože i silné ženy potřebují lásku. Právě proto, že se staly silnými jen kvůli těžkostem, které musely překonat. Protože už mnohdy nevěří na dobro světa. Protože možná zanevřely na lásku. A vy jim jí můžete dát a znovu naučit.

5. Nemusíte být nejbohatší a nejvlivnější muž na světě. Mnohem víc znamená, když jí pozorně nasloucháte.

6. Nemusíte řešit její problémy – to většinou ani nechce. Jen jí vyslechněte, řekněte třeba, že vás mrzí, že má trápení. Obejměte jí a povězte, že jste s ní. Že jste spolu. A že to zvládnete. V ten moment se pro ni stanete Bohem.

7. Stůjte si za svými slovy. Dodržte to, co jste slíbili.

8. Ženy nevyžadují, aby jejich muži vždy a za každou cenu vítězili. Vyžadují však, aby předem neutíkali z boje, aby se nebáli komplikací, ale zkusili je řešit, a aby, bude li třeba, dokázali uznat prohru.

9. Buďte ochránci jejími i dětí. Dejte jí pocit bezpečí a toho, že se o vás může opřít.

10. Hrajte si s vašimi dětmi. Zajímejte se o ně, řešte jejich problémy a nedělejte to z povinnosti, ale proto, že chcete.

11. Čas od času jí dejte najevo, že na ní myslíte. Vůbec nejde o nějaké dary v závratné výši. Naopak. Věty typu: Jsi v pořádku? Hezké ráno? Jaký jsi měla den? Nepotřebuješ něco? Brzy se mi vrať.… znamenají mnohem víc než všechny poklady světa.

12. Říkejte jí, že je pro vás krásná.

13. Všímejte si toho, co dělá pro vás a pro rodinu. Není to samozřejmost. Dejte jí najevo, že to vidíte a vážíte si toho.

14. Nikdy, ale opravdu nikdy jí neignorujte. Neutíkejte do mlčení, pokud se vás na něco ptá. Není totiž nic horšího.

15. Pěstujte své zájmy, udržujte chlapská přátelství, dopřejte si sport, fyzickou námahu i zážitky. Je totiž důležité, abyste měl i váš svět, z kterého budete čerpat sílu a z kterého se jí budete vracet.

16. Dovolte jí být ženou. Dovolte jí jemnost, něhu, křehkost a slabost a podporujte jí v tom. Jedině totiž se silným mužem, v něhož věří, si žena dovolí být slabou. Dovolí si být Ženou. Protože se cítí chráněná a milovaná.

Milé ženy,

víte, jak můžete pomoci vašim partnerům, aby byli v mužské síle, dostali se do ní a vytrvali v ní? Partnerský vztah se skládá ze dvou polarit, mužské a ženské. O co víc chceme, aby byl náš muž ve své síle, o to víc bychom měly my, ženy, jít do té naší. Jaká to je? Všechno to, co tvoří ženu Ženou:

Něha. Láska. Jemnost. Péče. Trpělivost. Přijetí. Pochopení. Laskavost. Klid.

Dovolme samy sobě tuto cestu. O to víc a vědoměji, o co víc v práci musíme fungovat v mužské roli. Okolnosti pomáhají utvářet naší mysl. Proto doma, ale i kdykoli můžeme, nosme krásné věci. Šaty a sukně, střevíčky, malujme se, pečujme o sebe. Proč? Napadne vás v šatech a lodičkách dřít se s těžkými taškami nebo dobíhat autobus? Těžko.

Napadne vás hluboce se předklonit k práci a klít u toho jako dlaždič? Ještě méně :-)   Tak vidíte. Zkuste partnerovi, jen tak, pro radost, připravit něco dobrého, co má rád. Nebo se ho zeptejte, jaké oblečení má na vás rád? Jistě ho to potěší.

Proč bych to měla udělat, říkáte si? Kvůli němu. Uděláte mu tím radost. A kvůli sobě, pokud chcete, aby ve vás viděl jeho Jedinou.