dovolte si dovolenou

Dovolte si dovolenou

Řeknu to na rovinu. Dovolená není jen radost, ale i životní nutnost. Doslova. Vysadit na čtrnáct dnů (opravdu ne méně), ideálně odjet někam do neznáma, mimo domov, a klidně k jihočeskému rybníku. Ale tam, kde to neznáte, kde vás obklopí jiné prostředí a vy budete muset dělat činnosti zcela jiné než doma či v zaměstnání.

A úplně nejlépe odjet s rodinou, s partnerem a dětmi nebo s přáteli – zkrátka s těmi, které máte rádi, oni vás, a na koho nejspíše nemáte během pracovního roku takový dostatek času, jaký byste si vy i oni přáli.

Pokud u toho dokážete omezit přítomnost na sociálních sítích, nebo lépe zcela vynechat, pokud dokážete vynechat sledování medií, toho, co se děje ve světe… pokud se dokážete odpoutat od těch, co vám říkají, co by se mělo dít, jak byste se měli chovat, jak jednat, kde pracovat, jak se oblékat, jakou hudbu poslouchat, co je módní a co už ne, bez čeho se “nemůžete obejít”, co “určitě nutně potřebujete” … tedy pokud se toho všeho dokážete zbavit, máte vyhráno. Vrátíte se sami k sobě. Do Vědomí.

Proč? Protože jste se právě dokázali vymanit se z područí všeobecného diktátu, z všeobecného povědomí o tom, co by se mělo, ze snahy zaškatulkovat vás a hezky zarovnat, abyste nevyčnívali. A proč byste neměli vyčnívat? No protože byste byli jiní – a jinakost bývá provokující, špatně zvladatelná, nehodící se, rebelující. Pro ty, kteří chtějí velet. A ovládat.

Kde vidím souvislost s dovolenou? Víte – odpočatá mysl i tělo, dostatek spánku, dostatek pohybu, čisté vody a ideálně i zdravé stravy, vám pomůže dostat se sami k sobě. Poznat zblízka hodnoty, které určují náš život. Které se nedají koupit, ale pokud je prožijeme, vryjou se nám nesmazatelně do paměti.

A jedině vědomí si své hodnoty, toho, kdo jsem, kam jdu, po čem toužím, jakou mám v životě cestu i to, jak se budu mít rád/a, spoluurčuje naší cenu. Která je tak důležitá pro náš život. I pro život našich blízkých.

Proto – nepodceňujte možnost relaxace, odpočinku nebo i dovolené. Často procházka na čerstvém vzduchu, v přírodě, nebo jen přivstanutí si a zaposlouchání se do zpěvu ptáků časně ráno nám může zpříjemnit naše dny, a třeba i pomoci vyřešit starosti, s kterými si marně – pod tlakem – lámeme hlavu. Protože právě v klidu, při dopřání sami sobě dostatku času a relaxace, se zmíněného tlaku zbavíme.

A proto – dovolme si DOVOLENOU!