antigenni test

Antigenní testy na Covid 19 – jak je použít?

Antigenní testy. Pro mnohé zaklínadlo, pro jiné povinnost. Pro další nerozumné adorování. A pro mě? … po pravdě zlost. Proč? Čím dál tím častěji se totiž setkávám se zcela mylnými názory pacientů, že je antigenní test ochrání a zajišťuje jejich Covid negativitu. “Když jdu na test, tak pět dnů od něj jsem chráněný”. Bože!!! Jak jste na tohle přišli??

Antigenní test vám pouze v daný moment prokáže, nebo neprokáže, pozitivitu na kontakt  s novým coronavirem. Tedy od okamžiku testování zpětně. Nikoli dopředu. Nemá tu možnost vás chránit, není to očkování, není to lék, není to modla. Je to jen a pouze vyšetřovací metoda, dost nepřesná (ve velkém procentu případů) a ne zcela specifická/citlivá na dané onemocnění. Nikdy vás nebude chránit, nikdy vám neposkytne jistotu, natož na pět dnů.

Jaký je tedy jejich význam? Kdy je používat?

JEDINÝ důvod je ten, že hrubě nepřesně vyhledávají ze ZCELA ZDRAVÝCH BEZPŘÍZNAKOVÝCH jedinců ty, kteří v sobě virus mohou mít. Nic více ani méně. Proto se hodí do firem na testování ZDRAVÝCH zaměstnanců, aby ty, kteří vyjdou pozitivně, nemohli nastoupit na směnu, ale okamžitě šli na nemocenskou a byli dotestováni již specifickým a spolehlivým PCR testem. Který potvrdí a nebo vyvrátí jejich pozitivitu.

Je zcela zbytečné používat je jindy a jinak. Je zcela zbytečné chodit na ně, když MÁTE PŔÍZNAKY respiračního onemocnění či jiné spadající pod Covid symptoms. Je zcela zbytečné chodit na ně po prodělaném Covid onemocnění. A je zcela nehorázné chodit na ně pokaždé, když máte nárok a jsou zdarma a přece to státu nenecháte …aneb vychc..í Češi!!!

Proč?? Protože uvědomte si, že testy obvykle dělá zdravotník. Který zoufale chybí v nemocnicích na oddělení, kde se starají o pacienty, nejen covidové. a to je v dnešní době sakra znát.

Takže zopakujme si:

KDY JÍT NA ANTIGENNÍ TEST??

Jedině a pouze tehdy, když jsem zcela zdravá, nemám žádné příznaky žádného onemocnění a vyžaduje to po mně např. zaměstnavatel, který by je tím pádem měl zajistit.

KDY nejít na antigenní test, ale JÍT NA PCR TEST A KONTAKTOVAT lékaře ?? Ve VŠECH ostatních případech:

1)  byla jsem v kontaktu s Covid pozitivní osobou a nemám příznaky, a zůstanu okamžitě DOMA

2)  byla jsem v kontaktu s Covid pozitivní osobou a mám příznaky, a zůstanu okamžitě DOMA

3)  nebyla jsem v kontaktu s Covid pozitivní osobou, ale mám příznaky – jakékoli !!!!, a zůstanu okamžitě DOMA

4)  jsem pendler, PCR test si zaplatím

5) potřebuju PCR z jiných důvodů, test si zaplatím

Opakuji. Jakékoli příznaky zhoršení zdravotního stavu si vyžadují KONZULTACI NEBO VYŠETŘENÍ LÉKAŘEM, IZOLACI DOMA A NECHOZENÍ DO PRÁCE (kromě specifických profesí).

A  jaké to jsou PŘÍZNAKY COVID 19??

1) respirační – bolest hlavy, rýma, kašel, škrábání a bolest v krku, zvýšená teplota nebo horečka, dušnost

2) celkové – únava, slabost, bolest kloubů a svalů

3) zažívací – průjem, nausea a zvracení, nechutenství

4) neurologické – závratě, poruchy hybnosti, křeče, obrny končetin, ztráty a poruchy vědomí, změny chování, apatie, spavost

5) kožní – vyrážky, modřiny, tečkovité petechie pod kůži a mnohé jiné.

Proč?? Covid 19 je multisystémové zánětlivé onemocnění, napadající mnoho tkání a systémů, podobné svými projevy systémovým zánětlivým onemocněním typu systémový lupus erythematodes a lupus like syndromům. Má širokou paletu časných příznaků od těch minimálně vyjádřených až po těžkou intersticiální bilatelární virovou pneumonii s akutní respirační insuficiencí. A má bohužel ještě širší paletu chronických následků, které zdaleka všechny neznáme a až v čase se budou projevovat. Žijeme s touto chorobou teprve rok.

Nejlepší obranou je prevence. A tak prosím respektujte doporučení lékařů a ve vlastním zájmu dodržujte důsledně pravidla 3 R. Stačí osobní zodpovědnost, ohleduplnost k jiným a snaha dostat se k normálnímu životu co nejdříve.

Držím nám všem palce.