zensky mozek

Kam s ženským mozkem?

Existoval takový dobrý vtip. Obrázek. Zoufalý partner nad partnerkou, evidentně vědkyní sedící nad knihami. Partner říká: “Jsi chytrá …ale neboj, nějak se uživíme …” Trochu trpké, ne?

Většina z nás si myslí, že krásná žena to má v životě jednoduché. Možná ano. Její záře otevírá nejen srdce, ale i příležitosti, včetně těch pracovních. Zejména, pokud ta záře nevychází jen z obalu (líbivého těla), ale především z duše. Co chytrá žena?? Sen pro zaměstnavatele, ale co pro muže?

A co teprve, když se bude snoubit její inteligence s krásou a přirozeným šarmem? Bude snem pro mnohé muže, bohužel však v jejich představách si ten sen nastaví jako nedostižný. Protože je příliš. Příliš krásná, příliš chytrá, příliš vzdělaná, příliš emancipovaná, příliš samostatná, možná příliš komplikovaná? Jen ti skuteční borci z řad mužů se nezaleknou a vykročí jí naproti. Ostatní se většinou stáhnou. A z ní se z prožitého zklamání zrodí žena silná. Už jsem o ní psala – podívejte se do mých předchozích blogů (např. Příliš skvělá pro lásku).

Bude li opravdu chytrá, vysněný vztah nakonec najde. I chytrá žena totiž potřebuje lásku, podporu muže a bezpečí, které jí může dát. Jen v jeho náruči rozkvete, jen pro něj bude krásná, jen on jí dokáže otevřít a podpořit její ženskou roli. Protože mezi ní, ženskou rolí, a mezi jejím běžným životem v mužské roli (klasicky vytížené manažerky, podnikatelky) se bude muset naučit najít rovnováhu. A o ní tady jde.

Jsou chvíle, třeba v zaměstnání, kdy bude potřebovat mužskou rozhodnost a dominanci. A jsou chvíle, ve vztahu například, kdy bude muset ustoupit do své původní ženské role a spolehnout se na činy (aktivitu) muže. Nebo si na jeho aktivitu počkat. Těžko říct, co je pro takovou ženu horší. Zda čekání, nutnost spolehnutí se na druhého, ztráta kontroly nad výsledkem dění .… Všemu se musí učit. A každá to má jinak.

Důležité však je, aby ve vztahu přijala muže a jeho přirozenou mužskou sílu. Aby pochopila, že vztah není bojiště, a nejde o to, kdo z koho. Že oba budou vítězi, a nebo poražení. A že když ustoupí z tlaku na muže (aby už konečně něco udělal, aby už konečně něco vyřešil …) a stáhne se do své ženské stránky (tedy něhy, pochopení a přijetí), dá tím prostor muži skutečně konat. On posílí jeho mužnou rozhodnost a akčnost, ona zjemní v jejím přijetí. S tím mají mnohé ženy problém. Je třeba, aby daly jejich vůdčím schopnostem a návykům z pracovního života doma také oddych. A byly ženami. Dovedly nakombinovat akčnost a odvahu s láskou a pečováním.

S nadsázkou říkávám: “Dejte doma mozku dovolenou. Žijte přítomným okamžikem a propusťte vaše emoce.”

Zkuste to také.

Krásný den :-)